Juoksukoulu on ollut kevään pelastus

Kaupallinen yhteistyö: Vahva elämä by Rebekka

Rakastan juoksemista. Vihasin sitä aina vuoteen 2009 saakka, kunnes tutustuin Erasmus-vaihdossa kahteen venezuelalaiseen mimmiin, jotka pyysivät minut mukaan lenkeilleen. Aluksi ajattelin, että en voi tulla, koska olen niin surkea ja no, vihaan juoksemista, mutta sitten menin ja se olikin yllättäen ihan kivaa. Oli hauskaa katsella, kun maisema vaihtui ja juoruilla muista Erasmus-tyypeistä ja suunnitella illan juhlia. Aloin juosta myös yksin, sillä huomasin sen poistavan parhaiten stressiä. (Stressasin Erasmus-vaihdossa valtavasti, mutta se on toinen tarina.)

Silloin tajusin, että ihminen saa juosta sitä tahtia kuin huvittaa ja sillä tyylillä kuin huvittaa.

Nyt olen juoksennellut sellaisen 12 vuotta, enkä usko että lopetan juoksemista koskaan. Puolimarantoneja on takana muutamia, ikuisuushaaveena on kokopitkä, mutta kattellaan. Minulla on muutama lenkkikaveri, Maria, Raisa ja Jaan sekä Turussa käydessäni tietenkin äiti, joiden kanssa juokseminen on kaikkein kivointa. Mutta kyllä yksinkin menee, sillä maailma on niin täynnä hyviä podcasteja.

Toisen raskauden jälkeen juoksukunto oli aika heikko, ja muutenkin halusin vähän uutta energiaa tähän hommaan. Etenkin kaikenlaiset lihastreeniasiat vähän mietiyttivät, kun lopetin jostain syystä Didin syntymän jälkeen salilla käymisen.

Vastaus löytyi Rebekka Jaakkolan juoksemisen Vahva elämä -verkkokurssista: Juoksukunnon ylläpito.

Okei, pari sanaa Rebekasta. Hän on super kannustava ja inhimillinen tyyppi, joka tietää, mistä puhuu. Kursseihin kuuluu myös Vahvan elämän FB-ryhmä, jossa saa paitsi vertaistukea muilta kurssilaisilta, niin myös neuvoja ja vinkkejä Rebekalta.

Kannattaa muuten seurata Rebekkaa instassa, vaikkei nyt olisikaan aikeissa aloittaa juoksukurssa. Hän jakaa siellä nopeita treenejä ja armollisia elämänohjeita.Mutta sitten tästä kurssista!

Tämän minun Juoksukunnon ylläpito -kurssi on sellainen, että se kestää kuusi kuukautta, ja joka viikko saapuu uusi treeniohjelma sähköpostiin.

Treenejä on ollut tähän mennessä 4–6 per viikko, joista osa on juoksua tai kävelyä, osa helppoa mutta tehokasta lihaskuntoa. Kaikista lihaskuntoharjoituksista on hyvät videoesimerkit, joiden avulla treenin voi tehdä.

Treeni voi olla palauttavaa (tyyliin 20 min reipas kävely + 20 min liikkuvuusharjoituksia polville ja lonkille), testiä (juokse 60 minuutin ajan niin pitkälle kuin pystyt) tai intervallia (Esim. 7 kierrosta: 1 min PPPP-hölkkä, 30 sek PPP-juoksu (pitää pystyä puhumaan: kovempi tahti kuin pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta) ja 20 sek spurtti).

Olen tykännyt tästä valtavasti!

Olen saanut taas juoksemiseen ihan uuden vaihteen päälle. Osa treeneistä on sellaisia, joita voi tehdä helposti juoksukamun kanssa. Osa taas on sellaisia, että on helpompi tehdä yksin, esimerkiksi intervallitreenit. Niihin tarvitsee kellon, joten jouduin kaivamaan naftaliinista jonkun vanhan rannekellon tätä varten.

On pitänyt totutella siihen, että aina ei voi kuunnella podcastia vaan pitää kuunnella omaa kehoaan (ja katsoa sitä kelloa). Olen aina ajatellut, että olen melko etäinen kehoni suhteen. En sillä lailla hirveän hyvin teidä, mikä johtuu mistä enkä oikeastaan haluakaan kauheasti tietää, miltä kehossani tuntuu. Mieluummin annan lenkeillä ajatuksen vaeltaa muualle kuin kehon kuunteluun.

Kuitenkin tänä keväänä olen alkanut huomata sellaista orastavaa kehonkuuntelijamuijaa itsestäni, etenkin noiden spurttien ja intervallien aikana. Että miltä tuntuu kun alkaa hengästyttää valtavasti ja miten syke laskee taas, kun menee hitaammin. Sellaista aika perus settiä, mutta minulle uutta – etenkin nyt kun teen tätä vapaaehtoisesti itsekseni.

Lihaskuntotreeneissä tykkään siitä, että ne voi tehdä pitkin pävää. Tyyliin jos pitää tehdä 100 haaraperushyppyä, sen voi jakaa osiin. Sitten tulee työhuonellla välillä tehtyä 25 hyppyä silloin, kun annan kahvin valua.

On ollut myös siistiä huomata, että nuo spurttitreenit toimivat siten, että tavalliseenkin juoksuun tulee vähän lisää vauhtia. Ja nyt olen siis kurssin puolivälissä.

Minusta on ihanaa, että Rebekka on tehnyt tosi eri aloittelutason tyypeille näitä kursseja. Tämä Juoksukunnon ylläpito on hyvä minulle, koska olen vanha konkari. Mutta 10 vuotta sitten olisin ollut vallan mielissäni vaikkapa Kävelystä juoksuun -kurssista.Verkkokurssit myös toimivat minulle. Olen vähän hurahtanut näihin, ja heti kun saan aikaa (kun olen saanut tuon helvetillisen tietokirjan pois käsistäni), minulla on jo pari muuta kurssia mielessä, jotka aion tehdä. (Ne eivät liity urheilemiseen mitenkään.)

Rakastan sitä, että voi harrastaa aikatauluttomasti silloin, kun itselle sopii. Etenkin urheilun osalta tämä sopii minulle.

Päätin myös ennen kurssia, etten ota tästä paineita. Niinpä on mennyt monia viikkoja, jolloin en todellakaan ole saanut jokaista treeniä tehtyä – joskus olen tehnyt listalta vain 1–2 treeniä. Mutta se ei haittaa. Olen aikuinen ja saan itse päättää, miten treenaan, eikä minun tarvitse kokea huonoa omaatuntoa siitä, että joku juttu jäi välistä.

Pikemminkin on vain ihanaa, että joku on tehnyt minulle tällaisen tarkkaan mietityn treeniohjelmaehdotuksen (vähän kuin tarjoiluehdotukset). Ja tähän Rebekkakin kannustaa; muokkaamaan treenejä omaan arkeen sopivaksi eikä stressaamaan siitä, jos arjen kiireiden tai sairastelun takia treeniviikko pitenee tai jotain jää tekemättä.

Hei laitan tähän loppuun nyt muutamia eri vaihtoehtoja Rebekan kursseista, jos näistä joku sattuu sopimaan juuri omaan tarpeeseen.Kursseista muuten semmonen, että näitä voi aloittaa joko ihan koska tahansa tai sitten tähdätä sellaisen, joka alkaa kuun alussa. Kuun alussa aloittamisen kivuus on siinä, että sitten saa parhaiten samassa tahdissa meneviltä tukea tuolta FB-ryhmästä.

1. POHJALTA PERUSKUNTOON 6kk

Heille, jotka eivät ole harrastaneet liikuntaa vuosiin tai koskaan. Kurssilla vahvistetaan kuntoa yksinkertaisilla kotona tehtävillä lihaskuntoharjoituksilla, jotka on suunniteltu huomioon ottaen mahdolliset fyysiset haasteet kuten polvi-, selkä-, niska-, hartiakivut tai muut passiivisen elämän tuomat vaivat. Lisäksi kurssilla kävellään.

2. KÄVELYSTÄ HÖLKKÄKUNTOON  8 kk 

Heille, jotka eivät ole harrastaneet liikuntaa vuosiin tai koskaan. Kurssilla vahvistetaan lihas- ja peruskuntoa yksinkertaisilla ja motivoivilla harjoituksilla. Ensimmäiset neljä kuukautta kurssin aerobiset treenit ovat kävelylenkkejä, sen jälkeen mukaan lisätään lyhyitä hölkkäpätkiä.

3. KÄVELYSTÄ JUOKSUUN  7 viikkoa

Juoksukunnosta haaveileville aloittelijoille, jotka eivät vielä pysty juoksemaan yhtäjaksoisesti tai juoksu on todella raskasta. Kurssi perustuu kävelyn ja hölkän vaihteluun.

4. JUOKSUKUNNON PARANTAMINEN8 viikkoa

Kokeneemmille juoksijoille, jotka pystyvät juoksemaan jo jonkin matkaa, mutta juoksu tuntuu usein tahmealta. Kurssin tavoitteena on juosta helpot 5-8 km ja löytää juoksijan flow.

5. JUOKSUKUNNON YLLÄPITO 6 kk 

Säännöllisesti 5–10 km lenkkejä juokseville harrastejuoksijoille. Kurssi sisältää vaihtelevien juoksuharjoitusten lisäksi lihaskuntoharjoituksia.-> tämä on se mun kurssini!

6. TAVOITTEENA KEVYT 10–20 km 3 kk

Ihmiselle, joka juoksee 8–10 km vaivatta mutta haluaisi lisätä säännöllisyyttä juoksuunsa. 

Previous
Previous

Huhtikuista väninää

Next
Next

Voidaanko haaveilla hetki