Kaikki mitä sinun pitää tietää tubettamisesta

tubettaminen2.jpg

Tiedätkö, kuka on Pinkku Pinsku, naaG, Jaakko Parkkali tai mansikkka? 

Kannattaisi tietää. Mä olen viime aikoina ihan työkseni perehtynyt tubettajien maailmaan. Eli niiden tyttöjen ja poikien, jotka kertovat videolla elämästään, mielipiteistään ja traumoistaan. Ja kuulkaa, se on täysin oma kulttuurinsa. Se muistuttaa bloggaamista, mutta on kuitenkin ihan erilaista.

Veikkaan, että YouTube-tähdet on suurimmalle osalle teistä tuttuja sen kautta, että joku tuttu lapsonen katselee tubettajia. Musta on kiinnostavaa, että tubettajia fanitetaan samalla tavalla kuin minä fanitin Spice Girlsiä 9-vuotiaana. Eli tosi isosti. Tubettajan ja Geri Halliwelin ero on kuitenkin siinä, että tubettajaan voi samastua, häneltä voi oppia (hyviä tai huonoja vaikutteita) ja hänelle voi kirjoittaa kommentin, jonka hän todennäköisesti näkee ja voi jopa vastata siihen.

Nyt ajattelin avata tuota skeneä tällä lailla vanhan kantturan näkökulmasta. Teen tässä itselleni pienen "kiy än ein" eli Q&A:n, eli vastailen kysymyksiin, joita olen itse lähettänyt itselleni. (Tavallisesti tubekulttuurissa joku muu (kuten fanit) lähettää ne kysymykset sille tubettajalle.)

tubettaminen.jpg

Mitä tubettaminen tarkoittaa?

Ihminen perustaa YouTubeen oman kanavan, johon hän kuvaa videoita ja lataa ne kanavalleen muiden nähtäväksi. Kanavalla voi olla jokin teema, vaikkapa pelaaminen, pyöräily tai äitiys, mutta suurin osa suosituimmista kanavista on ihan vain lifestyle-meininkiä, eli kerrotaan omasta elämästä ja mielipiteistään. 

 

Mikä tubettajissa niin koukuttaa?

Myönnän, mulla meni tovi päästä sisään tubetuskulttuuriin. Aluksi ajattelin, että siinä on joukko taviksia, jotka horisevat tylsiä juttuja itsestään.

Mutta sitten katsoin vähän enemmän ja vähän valikoidummin. Tubettajissa koukuttaa aika lailla samat asiat kuin blogeissakin.  Tosin siellä ihmiset kertovat elämästään rehellisemmin ja rosoisemmin. Persoonat tulevat paremmin esiin. Tubessa ei ainakaan vielä kauheasti siloitella – sillä videolla elämän kaunistelu on paljon hankalampaa kuin blogissa. Tubekulttuuriin kuuluu se, että välillä on kurjaa ja elämän varjopuolista kerrotaan vereslihalla. Tubevideolla on ihan hyväksyttyä itkeä kertoessaan rankoista kokemuksistaan. Se on vähän kuin bloggaamisen ja tosi-tv:n sekoitus, mutta sitten kuitenkin kiinnostavampaa.

Ennen kaikkea on koukuttavaa, kun ruudun toisella puolella olevaan ihmiseen voi samastua. ”Mullakin on tommonen vähän sotkunen keittiö, mäkin olen miettinyt noita juttuja.”

tubettaminen3.jpg

Onko YouTube suuri lapsemme turmeleva saatana?

On ja ei ole. On siksi, että lapsoset voivat upottaa sinne tosi paljon aikaa, jonka voisi käyttää johonkin muuhun, kuten vaikka marjojen poimimiseen (trollollooo).

Ei, koska siellä on tosi paljon hyvää sisältöä. Vaikkapa 20-vuotiaalla Maijulla eli mansikkkalla on ihania feministisiä mielipiteitä ("muiksi puhutaan neitsyyden menettämisestä") tai HallaSignin mimmit tuovat viittomakieltä tutuksi. Enimmäkseen sisältö on kilttiä ja viatonta, usein tubettajat myös haluavat kertoa, mitä he ovat oppineet kokiessaan rankkoja juttuja. Tubevideoiden katsominen antaa siksi esimerkiksi murrosikäiselle vertaistukea ja parhaimmillaan lohtua.

Toki siellä on typeriäkin videoita, vaikkapa Tana Mongeaun huume- ja kännisekoilukokemukset  – mutta tässä pätee sama kuin missä tahansa muussa mediassa: riippuu siitä, mitä katsoo/lukee.

 

Mikä tubetuksessa on pelottavaa?

Se on musta samaan aikaan upeaa ja vähän pelottavaa, että Suomen suurimmilla tubestaroilla on satojatuhansia tilaajia, mutta kun heitä tapaa, he ovat ihan sellaisia symppiksiä perusmimmejä ja -jäbiä. Koska suuri osa tämän hetken isoimmista tubettajista on siinä kahdenkympin kieppeillä tai ihan reilusti alaikäisiä (tyyliin 14-vuotiaita), he eivät välttämättä tajua, miten paljon vaikutusvaltaa heidän sanomisillaan on.

Mun tapaamani tubettajat eivät siis todellakaan käyttäydy mitenkään ylimielisesti, päinvastoin.

tubelehti3.jpg

Mitä juttutyyppejä YouTubessa on?

Tubettaminen on ihan oma kulttuurinsa, ja kanaville tehdään sellaisen perus jubailemisen lisäksi eri tyyppisiä videoita:

My Day on klassinen juttutyyppi. Siinä kuvataan ja kerrotaan omasta päivästä. Tässä vaikka mmiisasin My Day -video.

StoryTimessä kerrotaan itselleen jostain isosta kokemuksesta, vaikkapa tässä Thomas Böckerman kertoo aivoleikkauksestaan. Olen katsellut StoryTimejä niin raiskauksesta, paranormaaleista kokemuksista tai siitä, millaista oli kun opettaja kiusasi.

Sitten on DIY- ja muut How to -videot, joissa kerrotaan, miten joku asia tehdään. Tässä vaikkapa DitaBibianan suloinen 3 DIY-ajankäyttövinkiä. Myös testaus- ja arviovideot ovat katsottuja (tässä vaikka Elisa Malikin meikkisienitesti). Itse olen katsonut enimmäkessn Photoshop- ja Premiere-tutoriaaleja, mutta niitä ei voi ehkä laskea perus tubettajien videoiksi.

Sitten tubessa on kaikenlaisia haasteita, vaikkapa Soikkuun ja Herbalistin tekemä Try Not to Laugh -haaste, jossa katsotaan hauskoja videoita ja yritetään olla nauramatta.

tubelehti2.jpg

Ketkä ovat Suomen suosituimmat tubettajat?

Tässä on lista Suomen tilatuimmista YouTube-kanavista ja täältä näkee yksittäisistä tubettajista tarkempaa dataa. Katsotuimpia on SAARA (Sara Forsberg eli ”kielinainen”), mmiisas, eeddspeaks, Herbailua… Heitä yhdistää mun mielestä se, että tyypit ovat sanavalmiita, aika hauskoja mutta ennen kaikkea aitoja.

Monet tubettajat myös tuntevat toisensa ja esiintyvät toistensa videoilla. Jos haluaa päästä todella syvälle tähän maailmaan, niin katso aika liikkistä kanavaa nimeltä TUUBIJUORUT, jonne herttainen mimmi kokoaa kaikenlaisia tubettajien kuulumisia ja spekulointeja.

Ja nyt on pakko vähän mainostaa: Tänään ilmestyy kauppoihin Tube-lehti, jota minä tuotan. Se on semmoista suloista ja viatonta fanittamista, jossa haastatellaan tubettajia vaikkapa ystävyydestä (lehdessä on haastateltu myös tubettajien lemmikkejä, kuten naaGin koiraa Luckyä). Tube-lehdessä on myös julisteita ja fanikuvia, eli se on kunnon vanhanajan fanituslehti!

Jos menet sukuloimaan pääsiäiseksi paikkaan, jossa on 10- tai 11-vuotiaita ihmisiä, niin tämä on erinomainen tuliainen heille.

tubelehti6.jpg

Tubettavatko aikuiset?

Kyllä! Esimerkiksi minä lasken itseni aikuiseksi, ja olen nyt vähän innostunut tubettamaan. Ja itse asiassa just perustettiin uusi Aikuistubettajat-kanava, jossa minäkin olen messissä. Esimerkiksi Iltapäiväkahvit-videoilla jutellaan vähän vanhempia ihmisiä kiinnostavista aiheista, kuten vanhemmuudesta ja työelämästä. Tässä on hyvä lista suomalaisista aikuistubettajista.

 

Videoiden katsominen on vaivalloista, kellä on aikaa katsoa niitä?

Erinomainen kysymys! (Etenkin, kun kysyn sitä itse itseltäni.) Ja no, tätä minä välillä mietin. Jos en työkseni katsoisi tubevideoita, niin ei mulla olisi kyllä aikaa katsoa niitä vapaa-ajallani tällä hetkellä. Tykkään edelleen enemmän lukea blogeja, koska sitä voi tehdä ilman ääniä ja vähän sillä lailla hyppien tekstissä kiinnostaviin kohtiin.

Mä kuitenkin veikkaan, että pikkuhiljaa aikuisia alkaa kiinostaa videoiden katsominen. Ainakin viimeistään silloin, kun nykyisetä 12-vuotiaat katsojat kasvavat aikuisiksi. Yhdysvalloissa on tosi suosittuja aikuisia tubettajia, esimerkiksi mun suosikkini, hillitön Jenna Marbles

Veikkaan kuitenkin, että aikuisten tubevideot tulevat olemaan vähän erilaisia kuin nuo nuorisolaisten videot.

tubelehti8.jpg

Mikä on Splay, Töttöröö tai United Screens?

Ne ovat MCN:iä eli Multi Channel Networkkeja, eli ”tubetalleja”. Vähän niin kuin levy-yhtiötä, mutta edustavat tubettajia.. Lisäksi Suomessa on pienempiä tubeverkostoja, kuten Demin tubettajat (joiden kanssa minä duunailen).

 

Mikä mua innostaa tubettamisessa?

Se, että se on uusi keino kertoa omia juttuja maailmalle. Videoiden kuvaaminen ja leikkaaminen on hauskaa askartelua. Jos jotakuta kiinnostaa, voisin tehdä vielä ihan erikseen postauksen siitä, millaista on itse tehdä tubevideoita. Tämä postaus oli enemmän siitä näklökulmasta, että mitä sieltä tubesta katsotaan. Ehkä joku teistä innostuisi myös aloittamaan tubetuksen!

 

Jos joku haluaa jatkaa tätä mun Q&A:ta ja kysyä multa jotain tästä aiheesta, niin kysykää ehdottomasti! Ja mua kiinnostaa:

Mitä videoita te tai teidän lapset katsovat YouTubesta?

 

 

Sitten vielä pakollinen pikku hehkutus mun omasta Juliaihminen-tubekanavasta. Tässä on kanavan esittelyvideo, jonka sain juuri askarreltua.

Tuo kanava on tuommoista mun omaa pientä sekoilua. Suunnitelmissa ei ole vaihtaa bloggaamista tubettamiseen, mutta tubetus on hauskaa puuhastelua tässä rinnalla. Jos sinulla on YouTubessa tunnarit, niin tilaa mun kanava täältä (paina punaisesta Tilaa-nappulasta oikeassa yläkulmassa).

 

https://www.youtube.com/embed/PBSCZ_Qcvgg

 

Juliaihminen Facebookissa // Juliaihminen Instagramissa // Juliaihminen YouTubessa // Juliaihminen Bloglovinissa

 

 

Previous
Previous

Tätä hyötyä et välttämättä tiennyt kestovaipoista

Next
Next

Kevät kutkuttaa sielussa