Kuukausisäästäminen aloitetaan näin

Kaupallinen yhteistyö: Nordea

Aloitin kuukausisäästämisen rahastoon kesällä 2014. Tämän jälkeen on tapahtunut kaikenlaista. Olen ostanut uuden kodin, saanut kaksi lasta, irtisanoutunut töistä ja perustanut yrityksen, remontoinut huvilan ja sen semmoista. Myös osakemarkkinoilla on tapahtunut kaikenlaista. Pörssiin on listautunut yhtiöitä, koronakriisi on romahduttanut kurssit, keskuspankit ovat elvyttäneet ja korot ovat vain laskeneet.

Minulla on ollut näiden vuosien aikana kaikenlaisia huolia elämässäni. Pörssikurssien kehitys ei ole ollut yksi niistä. I've got 99 problems but the stock ain't one.

En tiedä teidän kuplasta, mutta minun kuplassani kaikki puhuvat sijoittamisesta. Joskus tätä kuunnellessa tulee sellainen olo, että tässä pitäisi jotenkin hirveästi seurata, mitä pörssissä tapahtuu. Nyt on niin, että minä en ole aiheesta kauhean kiinnostunut. Luen Hesarin taloussivut ja välillä Kauppalehteä, mutten niinkään sijoitusmielessä, vaan siksi, että maailman talous kiinnostaa yleisesti, koska se vaikuttaa ihan kaikkeen (paljon muuhunkin kuin pörssiin).

Minusta olisi tosi stressaavaa miettiä, koska pitäisi ostaa ja myydä jotain osakkeita. Luultavasti siinä kävisi niin, että en saisi tehtyä päätöksiä ja lopulta vain jäisi sijoitukset tekemättä.

Tähän kaikkeen vastaus on juuri kuukausisäästäminen. Satoi tai paistoi, tililtäni lähtee joka kuun 15. päivä yhteensä 300 euroa kolmeen eri rahastoon. Kun osakerahaston arvo on korkealla, saan vähemmän osakkeita säästösummalla, kun arvo on matalalla, saan samalla summalla enemmän osakkeita. Tämä tarkoitti esimeriksi sitä, että koronakevään dipin aikana osakkeita tuli automaattisesti enemmän.

Kuukausisäästäminen on fiksuin ja helpoin tapa ryhtyä säästäjäksi. Se vaatii sen, että istahtaa kerran alas ja katsoo homman kuntoon. Sen jälkeen ei tarvitse enää miettiä asiaa ja voi keskittyä kiinnostavampiin asioihin elämässä.Se on myös hyvin yleistä. Esimerkiksi Nordean henkilöasiakkailla on Suomessa yli 250 000 säästösopimusta. Joka kolmannella Nordeasta asuntolainan nostaneella on myös jokin säästämisen tuote, tyypillisesti rahasto.Jos haluaisit aloittaa, muttet ole saanut vielä aikaseksi, niin ota lyhyt hetki ja käy nämä askeleet läpi. Käytän esimerkkinä Sijoituskaverit-podcastin jakson yhteistyökumppani Nordean palvelua, joka on oikein helppo ja nopea käyttää.

1. Laske, paljonko sinulla on varaa (ihan oikeasti) säästää kuukaudessa

Tämä on ehkä tärkein ja aikaavievin kohta: Paljonko rahaa omista tuloista pystyy laittamaan joka kuukausi sivuun niin, ettei euroihin tarvitse kajota kuukauden aikana myöhemmin? Summan ei kannata olla liian korkea, koska sitten jossain vaiheessa iskee säästöuupumus ja tekee mieli lopettaa koko homma.

Pienin summa, jolla Nordeassa voi kuukausisäästää, on 10 euroa. Sitä ei tarvitse edes pistää joka kuukausi, vaan voi valita ne kuukaudet jolloin säästää.

Minä säästin monta vuotta 100 euroa kuussa, mutta nyt kun tuloni ovat nousseet, olen nostanut summan 300 euroon kuussa. Voi olla, että lasken summaa jossain vaiheessa, kun nyt minulla on maksettavana tuo huvilaremontin laina, ja välillä tuntuu, että rahat loppuvat kesken kuun.

Säästösumma ja -aika vaikuttavat tietenkin siihen, millaisen potin saa itselleen kerättyä. Asiaa voi tutkailla korkoa korolle -laskurilla, niin saa vähän realismia omiin tavoitteisiin.

2. Valitse itsellesi yksi tai muutama hyvä rahasto

No niin! Sitten päästään itse asiaan, eli rahaston valitsemiseen.

Nordealla reittejä tähän on muutama, ja jokainen niistä on super helppo. Kaksi ensimmäistä ovat sellaisia, että pitää kirjautua Nordean verkkopankkiin, jotta pääsee kokeilemaan niitä. Rahastot Nyt -palvelua voi käyttää ilman, että kirjautuu.

  • Rahastovalitsin-sivulla voi valita viidestä eri sijoitusprofiilista itselleen sopivan riskitason. Sitten valitaan myös kolmen salkkutyypin kesken itselleen sopiva omien mieltymysten mukaan.

  • Digitaalinen sijoitusneuvoja Nora on mahtava! Robotti kysyy kysymyksiä, joihin vastaamiseen menee noin seitsemän minuuttia. Lopuksi se ehdottaa,millä lailla kannattaisi rahat sijoittaa.

  • Rahastot Nyt -palvelu on aivan mahtava saitti. Siellä voi etsiä erilaisilla hakukriteereillä (esim "vastuullinen") rahastoja tai kastoa vaikkapa, millaisia tähtiluokituksia ne ovat saaneet Morningstarilla. Esillä on helppotajuisesti esimerkiksi rahaston sijoituspolitiikka sekä aiempi tuotto. Kun rahastoa klikkaa, näkee myös sen suurimmat omistukset (eli että vaikka mitä yrityksiä osakerahastossa on). Tästä näkee jo tosi hyvin, minkä tyyppinen rahasto on kyseessä.

Pyysin meidän jaksossa vierailevalta Nordean asiantuntija Miia Hukarilta jotain esimerkkejä rahastoista.

  • Tähtirahastot ovat vastuulliselle sijoittajalle. Ne pitävät sisällään salkunhoitajan valitsemia osakkeita (eli ovat aktiivisia rahastoja), ja koska osakkeita on paljon, niissä on myös yhdistelmärahastoa korkeampi riski.

  • Global Enhanced on hyvä, jos haluaa hajautettua, edullista rahastoa.

  • Yhdistelmärahastoperheitä, josta voi valita omaan riskitasoon sopivan rahaston: Säästö-rahastot (kaikille), Premium Varainhoito -rahastot (Nordean Premium-asiakkaille) ja Vastuulliset yhdistelmärahastot (kun haluaa sijoittaa erityisen vastuullisesti).

3. Tee kuukausisäästösopimus

Sitten vain kuukausisäästösopimusta tekemään. Nordeassa kaikkiin rahastoihin, joissa on 10 euron minimimerkintä, voi tehdä säästösopimuksen. Säästösopimuksen voi tehdä muutamaa eri reittiä:
Jos käytät Nordean vanhaa verkkopankkia, niin valitse Säästöt ja sijoitukset -> Tilien ja palveluiden avaus -> Säästö- ja sijoitussopimukset. Valitse haluttu rahasto, päätä aloituspäivä, ne kuukaudet jolloin haluat säästää sekä kuukausittainen merkintäpäivä. Voit myös helposti pistää tauolle tietyksi ajaksi tai lopettaa sopimuksen jos haluat säästää johonkin muuhun rahastoon.

Uudessa verkkopankissa valitse Sijoitukset -> Kuukausisäästäminen.

Mobiilipankissa valitse aloitussivulta Säästöt ja sijoitukset -> paina Kuukausisäästäminen -nappia.

Rahastot Nytissä kunkin rahaston kohdalla on ”Merkitse” painike -> pääset Verkkopankkiin ja voit tehdä säästösopimuksen siellä.

Jos vielä harkitset, että pitäisikö se kuukausisäästösopimus nyt tehdä, niin kuuntele Sijoituskaverit-podcastin uusin jakso ja saat lisää hyviä perusteita!

Previous
Previous

Viimeinen uusi puhelin. Ikinä

Next
Next

Huhtikuista väninää