Nämä asiat olisi pitänyt miettiä ennen yrittäjäksi ryhtymistä

Kaupallinen yhteistyö: UKKO.fi

Nämä asiat olisi pitänyt miettiä ennen yrittäjäksi ryhtymistä1.jpeg

Neljä vuotta sitten minulla oli stressaava kesäloma. Tein koko kesän (erityisesti öiseen aikaan sängyssä valveilla makoillen) plusmiinus-listoja vastatakseni kysymykseen:

Pitäisikö minun irtisanoa itseni vakituisesta työstä ja alkaa yrittäjäksi?

Nyt kun jälkikäteen katselen pienestä mustasta muistikirjasta pohdintojani, niin osa on ihan relevantteja (mitä pitää tienata, jotta pystyy elämään) ja jotkut hilppasen triviaaleja (tuntuuko pahalta, kun ei saa enää työnantajan tarjoamaa ilmaista aamukahvia työpaikalla?).

Kuten tiedätte, minä sitten lopulta päädyin yrittäjäksi. Enkä ole katunut yhden yhtä päivää. Mutta näin jälkikäteen ajateltuna on tosi monia juttuja, joista haluaisin kertoa silloiselle Julialle.

Oikein liikuttaa, minkälainen untuvikko olin silloin yrittäjyysviidakossa. En ymmärtänyt alveista mitään, laskuttaminen oli täysi mysteeri ja YEL oli vain kolme pelottavaa kirjainta, jotka tuntuivat vain lisävaivalta kaiken muun selvitettävän päälle. Ongelma oli siinä, että missään ei ollut sellaista tietopankkia, että nämä asiat pitää tietää. Kaikki tieto oli vähän ripoteltu sinne tänne.

Kesäloma on monelle aikaa, jolloin ajatukset yrittäjyydestä alkavat mahdollisesti puskea pintaan. Miten sitten neuvoisin heitä, jotka tätä vaihtoehtoa miettivät?

Yksinkertaista. Sanoisin, että käy lukemassa UKKO.fi Yrittäjyyskoulun juttuja. UKKO.fi tarjoaa nykyään erinomaisia – ja ilmaisia – oppaita yrittämisestä. Sitten kun on tsekannut helppotajuiset oppaat, niin suosittelen käymään UKKO.fin yrittäjyyskoulun kurssit – nekin ovat UKKO.fin saitilla ihan ilmaiseksi saatavilla.

Olen selaillut noita materiaaleja ilolla. Sieltä löytyy niin simppelisti kaikki, mitä yrittäjä alkuun tarvitsee, kuten:

Nämä asiat olisi pitänyt miettiä ennen yrittäjäksi ryhtymistä2.jpeg

Mistä yrittäjä saa rahaa?

Yrityksen aloittamisessa kaikkein tärkein kysymys on: Mistä yritys saa rahaa? Jos yritykseen ei tule rahaa, niin se on pian entinen yritys.

Minua mietitytti eniten kysymys siitä, paljonko pitää tienata kuussa, jotta pystyy nostamaan itselleen nettona tietyn summan.

UKKO.fillä on tällainen mainio Kevytyrittäjän tulolaskuri, josta voi katsoa, paljonko saa palkkaa tietystä summasta.

Kun tietää, mitä aikoo myydä, pitää vielä miettiä, millä hinnalla omaa tuotettaan voi myydä. Minulle tulee edelleen vähintään kuukausittain tilanteita, joissa pitää miettiä jollekin suht uudelle asialle jokin hinta. Ärsyttävintä on se, kun tuli alkuun myytyä aivan alihinnalla asioita. Onneksi sain kysyttyä yrittäjäystävältäni hänen päivähintaansa, minkä jälkeen osasin vähän paremmin hinnoitella.

Suosittelen kuitenkin lukemaan läpi UKKO.fin 7 vinkkiä oman työn hinnoitteluun -artikkelin.

Juttu antaa erinomaisia työkaluja omiin hintoihin – ja siihen miten asiakkaalta saa enemmän hintaa. Millä perusteella hinnan laskee? Työhön käytetty aika vai sen laatu vaiko arvo asiakkaalle? Tähän on monia tapoja, ja kun osaa perustella itselleen, osaa perustella hinnan myös asiakkaalleen.

Kannattaako laskuttaa tunti- vai urakkapalkkana? Itse laskutan about kaiken urakkana, se on niin paljon helpompaa kuin tuntien laskeminen (jota tosin sitäkin kannattaa tehdä).

Entä miten hinnan esittelee asiakkaalle houkuttelevassa muodossa? Jutussa on tosi hyviä pointteja, joita en ole ajatellut edelleenkään.

Jos hinnoittelusta kiinnostuu enemmän, niin suosittelen lataamaan Kevytyrittäjän hinnoitteluoppaan. Siinä asiaan syvennytään vielä paremmin.

Kevytyrittäjyys vai suoraan toiminimi?

Ajattelen itse, että kevytyrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto juuri yritystaipaleen alussa, jos ei ole ihan satavarma siitä, haluaako olla täyspäiväinen yrittäjä.

Kevytyrittäjä ei tarvitse Y-tunnusta eikä siinä tarvitse säätää itse yrityksen verohommia. Etenkin jos tekee silloin tällöin laskutettavia hommia oman työn tai opiskelujen ohessa, niin kevytyrittäjyys on helpoin ja nimenomaan kepein vaihtoehto.

Olen esimerkiksi itse ostanut kavereilta työtä oman yritykseni kautta sillä ehdolla, että he laskuttavat minulta (näin minun ei tarvitse tehdä mitään työnantajasäätöä). En halua maksaa palkkaa, vaan yrityksen lähettämiä laskuja. Tällaisissa hommissa ihmiset ovat käyttäneet juuri noita UKKO.fin kevytyrittäjäpalveluita.

Eli kevytyrittäjyyden ei tarvitse olla mikään välivaihe elämässä, vaan se voi olla tapa hankkia palkkaduunin lisäksi omalla osaamisellaan lisätuoloja.

Sen sijaan, jos irtisanoutuu työstään ja aikoo lähteä yrittämään täysillä, niin kyllä minä sitten sanoisin, että suoraan toiminimi vain. (Ja jos laskutettavaa kertyy paljon, niin sitten aikanaan voi vaihtaa osakeyhtiömuotoonkin.)

UKKO.fi auttaa myös toiminimiyrittäjiä alkuun aina viranomaisilmoituksista kirjanpitoon ja laskutukseen.

Nämä asiat olisi pitänyt miettiä ennen yrittäjäksi ryhtymistä4.jpeg

Mitä maksuja ja veroja pitää maksaa?

Tämä oli ehkä minulle vaikein kysymys alkuun. Nykyään arvonlisävero, ennakkoverot, yrittäjän verovähennykset ja YEL:t ovat aivan päivänselviä (ihanaa, kun on oppinut tässä vuosien varrella).

Lueskelin tätä Toiminimiyrittäjän opasta, ja sieltä löytyi käytännössä kaikki sellainen, mikä aiheutti aikanaan itselleni ihmetystä.

Että kaikki, jotka miettivät yrittäjyyttä nyt, niin ensimmäinen askel voisi olla UKKO.fi:n Yrittäjyyskoulu. Se on olemassa sitä varten, että yrittäjäksi lähteminen olisi mahdollisimman helppoa. Se on avoin ja ilmainen tietopankki kaikille yrittäjille ja yrittäjyydestä vielä haaveileville.

​Jaahas. Ensi viikolla minunkin pitäisi alkaa taas ihan sellainen päivittäinen työnteko – näin seitsemän viikon loman jälkeen (nyt olen loman aikana tehnyt ihan jotain pieniä hommeleita).

En sano, että tämä on parasta yrittämisessä (koska minusta niin moni asia on mahtavaa yrittämisessä). Mutta on tämä aika siistiä, että voi itse määritellä itselleen näin pitkän loman. Tällainen ei olisi palkansaajana onnistunut.

Onko täällä ketään, jotka miettivät yrittäjäksi ryhtymistä? Jos, niin mikä siinä mietityttää eniten?

Kuvat: Tällaista tämä läppäriyrittäjyys on! Voi tehdä töitä laiturinnokasta tai luolasta.

Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Previous
Previous

Kaikki kuluttamisesta on ilmestynyt!

Next
Next

Onnen hetket Juliana