Rääppiäisbrunssi on paras brunssi

felix majoneesi12.jpg

Kaupallinen yhteistyö: Felix majoneesit

Usein puhutaan etkoista, juhlista ja jatkoista, mutta miltei tärkein jää puuttumaan: seuraavan päivän itsensä palkitseminen. Nimittäin aina jos on illallistanut hienosti, juhlinut railakkaasti tai muuten suoriutunut elämän iloittelusta mallikkaasti, itseään pitää palkita seuraavana päivänä. Rakastan juhlia ja hienoja illallisia, mutta rakastan melkein enemmän seuraavan päivän kepeää ja jopa vähän hysteeristä tunnelmaa, kun samat ihmiset kaivautuvat koloistaan yhteen. Yliopistomaailmassa tällaisia dagen efter -kokoontumisajoja kutsutaan sillikseksi, kotona ihan vain rääppiäisiksi. 

Kuunnellaan löysää jazzia, tehdään loppubriiffi siitä, mihin kukin eilen päätyi ja kaivetaan jääkaapista kaikki eilisestä jääneet herkkujen jämät esiin. Ehkä kokataan siihen sivuun jotain helppoa, vaikka munakokkeli tai bataattiranskalaiset. Ollaan väsyneitä ja hyväntuulisia.

felix majoneesi2.jpg

Vaikka kyseessä on rääppiäiset, niin tarjoilun pitää olla mielellään priimaa, koska tarkoitus on nimenomaan palkita itseään hienosta humpuuttelusta. Yksi erinomainen kikka saada eilisen tähteet freesattua huippuunsa on tarjoilla ne majoneesien kanssa. Kuten olen monesti sanonut, minä olen vähän laiska ruoanlaittaja ja tykkään mennä sieltä mistä aita on matalin, joten ostan majoneesini mieluummin valmiiksi maustettuina kuin valmistan ne itse. Sain tätä kamppista varten neljää eri Felixin maustettua majoneesia testiin, ja niistä mun lemppareiksi nousivat paprikamajo ja kurkkumajo. Etenkin tuo paprikamausteinen on älyttömän maukasta, ja purkki on kulunut loppuun todella nopeasti (koska no, se sopii oikeastaan mihin tahansa ruokaan, paitsi puuroon).

Kahden viikon päästä on mun vuoden suosikkijuhla, eli vappu. Tässä juhlassa kaava juhlat + seuraavan päivän rääppiäisbrunssi toimii täydellisesti. Ensin vappuaattona paistetaan munkkeja ja syödään hyvin, sitten vappupäivänä kaivetaan kaikki ruoka mitä löytyy ja suunnataan joko ulos piknikille tai jäädään sisälle brunssille.

Seuraavaksi esittelen kaksi erinomaista reseptiä, jotka toimivat hyvin sekä vappuaaton juhlissa että seuraavan päivän brunssilla.

felix majoneesi8.jpg

Herkulliset kasvispullat kahdeksalle:

200 g lehtikaalia

2 sipulia

50 g lehtiselleriä

6 rkl rypsiöljyä

2 rkl tomaattipyreetä

4 kananmunia

2 dl korppujauhoja

600 g punaisia kypsiä kuorellisia linssejä (Go Greenin linssit toimivat)

100 g raastettua cheddarjuustoa

1 dl lehtipersiljaa

2 tl chilirouhetta

2 tl suolaa

2 tl oreganoa

1 tl mustapippuria

Felix paprikamajoneesi

Huuhdo kaalinlehdet, irrota lehden ruodit ja silppua pieneksi. Silppua myös sellerinvarsi ja sipuli. Kuullota näitä kymmenen minuuttia öljyssä ja lisää lopuksi tomaattipyree. Sekoita munat ja korppujaho keskenään, jätä turpoamaan hetkeksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen ja lisää settiin myös linssit. Muotoile taikinasta kasvispullia, ja asettele ne leivinpaperille. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tarjoile pyörykät kylminä tai kuumina paprika- tai kurkkumajoneesin kanssa makusi mukaan.

felix majoneesi3.jpg

felix majoneesi4.jpg

Superhelpot bataattiranskikset lisukkeeksi

3 bataattia

oliiviöljyä

yrttisuolaa

Felix kurkkumajoneesi tai ranskanperunakastike

Kuori bataatit ja pilko ne sopivan kokoisiksi suikaleiksi. Jos haluat hifistellä, kuivaa hieman bataattilastuja talouspaperiin (ei ole pakollista, mutta lisää rapeutta). Laita uunin ritilälle 250 asteeseen paahtumaan 30 minuutiksi. Nosta bataatit ulos, ripottele päälle öljyä ja suolaa. 

Tarjoile Felixin ranskanperunakastikkeen tai kurkkumajoneesin kanssa.

felix majoneesi13.jpg

felix majoneesi7.jpg

Kasvispyörykät ovat siitä kiva ruokalaji, että ne maistuvat hyvältä sekä lämpiminä että kylminä, eli yli jääneet pyörykät ovat erinomaista rääppiäisruokaa. Bataattiranut taas ovat siitä kivoja, että niiden tekeminen on niin helppoa ja nopeaa, ja ne ovat hauska liskue brunssilla tai lounaalla.

Nämä kaikki Felixin neljä majoneesia toimivat oikeastaan molemmissa ruoissa, mutta itse tykkään laittaa paprikamajoneesia kasvispyöryköille ja kurkkumajoneesia bataattiranskiksiin. 

felix majoneesi6.jpg

felix majoneesi9.jpg

Ajateltiin kavereiden kanssa taas tänä vappuna kokoontua yhteen niin, että jokainen tuo jonkun ruokalajin tullessaan ja sitten yhdistetään voimamme sekalaisista safkoista. Suunnittelin tekeväni juurikin näitä kahta ruokalajia, koska ne ovat aika helppoja mutta näyttävät siltä kuin olisin erinomainen ruoanlaittaja.

Niin ihanaa että ihan pian on vappu ja humpuuttelun hetket käsillä!

felix majoneesi14.jpg

Hehehe, on vielä sanottava, että yksi syy, miksi tämä blogiyhteistyö ilahdutti mua, on se että Felix on Orklan brändi, ja Orklasta pidän erityisesti siksi, se valmistaa myös mun suosikkibrändiäni Jacky makupalaa. (Kuitenkin sanomattakin on selvää, että Jacky on ennemminkin iltapäivän/illan herkku, eikä sovi aamiaisille tai rääppiäisbrunsseille, joku roti on oltava.)

 

Loppuun tärkeä kysymys:

Etkot, juhlat, jatkot vai rääppiäiset?

 

 

Kuvat ovat meidän pääsiäisen rääppiäisbrunssilta Turusta. Ylipäänsä tällaiset monipäiväiset juhlat, kuten joulu, pääsiäinen, vappu ja juhannus tekevät elämästä elämisen arvoista. 

 

FACEBOOK // INSTAGRAM // BLOGLOVIN

 

 

 

Previous
Previous

Tietokirjailija Thurén

Next
Next

Liian korkealla olevat odotukset