Ympärileikkaaja on ammatti

Kaupallinen yhteistyö: Plan Suomi

”Isoäitini oli kunnioitettu ympärileikkaaja. Hän opetti minulle tämän ammatin, kun olin pieni tyttö ja jo 20-vuotiaana ansaitsin sillä elantoni”, kertoo etiopialainen Woto Womacho.

Kun luin etiopialaisen Woto Womachon haastattelua, tajusin, miten arkinen asia tyttöjen silpominen monessa paikassa on. (Plan ei muuten enää käytä termiä ympärileikkaaminen, sillä se on niin hähmäinen – silpominen kuvastaa toimenpidettä paremmin.)

On rajua tajuta, että tyttöjen sukuelinten osittain tai kokonaan poistamista tehdään ammatiksi. Siihen kouluttaudutaan (jotkut enemmän, toiset vähemmän), ja sitten sitä tehdään vuodesta toiseen ja siitä saadulla palkalla elätetään perhe.

“Kaikki perheet lähialueilla tuntevat minut ja tietävät osaamiseni. Minut pyydettiin heidän kotiinsa, kun tyttö piti ympärileikata. Kesäisin ympärileikkasin kymmenkunta tyttöä päivässä”, Woto Womacho kertoo.

On sanomattakin selvää, että tyttöjen silpominen ei ole tytöille mikään arkinen asia. Se tehdään yleensä alkeellisissa olosuhteissa alkeellisilla välineillä – eli se on tuskallinen ja hirmu vaarallinen operaatio. Pahimmillaan tyttö tai nainen kuolee siihen. Silpominen myös levittää HIV:iä, koska välineitä ei putsata kunnolla. Silpominen voi aiheuttaa valtavaa tuskaa naiselle pitkin hänen elämäänsä.

Ennen koronakriisiä tyttöjen silpominen on ollut vähentymässä – hitaasti mutta varmasti. Plan on työskennellyt sen lopettamiseksi yhdessä lasten, perheiden, koulujen, yhteisöjen johtajien ja viranomaisten kanssa. Järjestö tarjoaa tytöille vaikuttamismahdollisuuksia omaan asemaansa.

Esimerkiksi juuri Etiopiassa Plan lisää tietoa silpomisen haitoista ja tukee yhteisöjä lopettamaan silpomisen. Työllä saadaan aikaan asennemuutosta, joka vaikuttaa järisyttävällä tavalla miljoonien tyttöjen elämään.

Woto Womacho ei ole ilkeä tai paha ihminen, päinvastoin. Tähän mennessä hän ja hänen yhteisönsä on ajatellut, että silpomalla tytön tämä liitetään oman yhteisön kulttuuriin. Sosiaaliset ja taloudelliset syyt ovat olleet painavat: voi olla että ilman silpomista ei ole päässyt naimisiin tai on saanut stigman omassa yhteisössä. Ja tietenkin syy on syvällä patriarkaatissa: silpomista on perusteltu myös sillä, että tämä estää naisen ”yliseksuaalisuuden” ja ”lisää miehen nautintoa”.

Mutta kuten monet asiat, niin tämäkin voidaan muuttaa kouluttamalla ja yhteistyöllä. Woto Womachon silmät aukenivat.

“Kadun syvästi entistä elämääni. Se miksi ympärileikkasin tyttöjä ei perustunut muuhun kuin vanhoihin uskomuksiin. En voinut enää jatkaa ammattiani. Nykyisin, kun vanhemmat tulevat pyytämään minulta palvelusta, kerron heille, ettei ympärileikkaus ole oikein ja mitä kaikkea siitä seuraa. Olin kylämme ainoa ympärileikkaaja eli vanhempien tulee lähteä muualle, jos he haluavat ympärileikata tyttönsä”, Woto Womacho, entinen ympärileikkaaja kertoo.

Tänään 6. helmikuuta vietetään kansainvälistä tyttöjen silpomisen vastaista päivää. Syystä.

Koronakriisi on alkanut romuttaa jo saavutettua edistystä tyttöjen asemassa. Arvioiden mukaan rajoitukset lisäävät silvottavaksi joutuvien tyttöjen määrää jopa kahdella miljoonalla kuluvan vuosikymmenen aikana.

Meidänkaltaisten ihmisten pitää toimia.

Yksi keino on ryhtyä Planin Tyttösponsoriksi eli kuukausilahjoittajaksi, sillä Plan tekee niin tärkeää työtä muun muassa silpomisen lopettamisen puolesta. Näin minä olen tehnyt.

Tyttösponsoreiden tuella Plan:

  • lisää tietoa silpomisen vaikutuksista

  • tukee yhteisöjä muuttamaan toimintatapoja

  • edistää lainsäädäntöä, joka estää silpomisen

  • tarjoaa tytöille vaikuttamismahdollisuuksia.

Liittyä voi Planin sivulta, ja vähimmäissumma kuukausilahjoitukseen on 10 euroa kuussa.

Previous
Previous

Huvilan portaat ovat unelmien täyttymys

Next
Next

Timantit on ikuisiaaaaaa (toisin kuin uloste)